Bilim insanları, Londra, New York ve Pekin gibi kirli şehirlerde toksik dumanların cildin yaşlanmasının başlıca nedeni olabileceğini söylüyor.
Bilimsel araştırmalara göre, hava kirliliği kırışıklıkları ve yaşlanmayı hızlandırarak şehirde yaşayan kişilerin yüzlerini erken yaşlandırıyor. Toksik dumanların cilt üzerindeki etkileri hem Londra, hem de New York gibi batı şehirlerinde görülebilir derecede arttı. Kirlilik ayrıca egzama ve kurdeşen gibi kötüleşen cilt hastalıklarına da neden oluyor.
Bilimsel keşifler, çözüm aramak için dünyanın en büyük kozmetik şirketlerini yönlendiriyor. Ancak doktorlar, bazı cilt bakım ürünlerinin hava kirliliğinden kaynaklanan hasarı daha da kötüleştirdiğini belirtti. Kötü havanın, akciğer ve kalp hastalıklarını arttırarak erken ölüm olaylarına neden olduğu biliniyor ve diyabet, zihinsel sağlık sorunlarını etkilediği araştırmalarla ortaya konulmuştu. Ancak belki de en göze çarpan etkisi, cildin yaşlanmasına neden olan hasarlar olacak. En yeni çalışmalarından biri de NO2'nin (Azot Oksitleri) yaşlanmayı arttırdığını gösterdi. Hem Almanya hem de Çin'deki insanlar üzerinde yapılan çalışmışlar ve kirlilikle birlikte ciltteki kırışıklıkların küçük bir artışla,% 25 arttığını keşfettiler. (metre küp başına 10 mikrogram NO2.) Bununla birlikte, araştırmacılar şimdi hava kirliliğinden kaynaklanan hasarı ilk etapta engelleyen bileşikler üzerinde çalışıyorlar.
Doktor Mervyn Patterson, "Cilt için en kötü unsur trafik kirliliğidir. Trafik kirliliği bulunan bölgelerde yaşayan ve çalışan kişiler için mükemmel bir cilt rüyası bitmiştir" dedi. Leibniz Almanya Çevre Tıbbı Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof Jean Krutmann ise, "UV ışınları 20-30 yıldır cildin korunması konusunu için gündem oluşturdu. Şimdi hava kirliliğinin önümüzdeki birkaç on yıl boyunca bizi meşgul edeceğini düşünüyorum" dedi.